Byske

Ett Fantastiskt ställe att bo på

Byske älvmynning

När man har bott på ett ställe i över 30 år. Då är det nog lätt att bli hemmablind. Men öppnar man ögonen och betraktar omgivningen så kan man inte säga annat än att Byske är en otroligt vacker plats att bo på. Alla årstider har väl sin tjusning, men tiden före midsommar är för mig den vackraste tiden. Gräset grönare än grönt, blommande häggar, alla dofterna. 
 Lägg därtill den brusande forsen som skär genom samhället, där laxarna kämpar för att ta sig upp i den strida strömmen. En fors som landar i det susande havet nere vid stenarmarna. Vattenmassorna möts och omfamnar varandra, den ena lite salt, den andra lite söt.
 Somrarna kan nog jämföras med Gotland. En ganska sömnig plats, tills turistsäsongen sätter igång. Det är i min mening också en del av tjusningen med Byske. Den intensiva sommarperioden med campare och stugägare som invaderar samhället med liv och rörelse. Den perioden som lika snabbt övergår till ett långsammare tempo. Kontrasten mellan perioderna är lika fascinerande varje gång det händer.
Kort sagt, Byske är en bra plats att bo och leva på.
Närheten till Skellefteå (Ca 20 min resväg med bil) gör att närheten till “Staan” inte är långt bort. Många pendlar till sina arbeten Byske – Skellefteå redan nu.

Fakta om Byske

Samhället

En stor arbetsgivare i Byske är fläkttillverkaren Franke, tidigare Futurum AB. Även Renholmen AB och Ferex AB  kan tilläggas som stora arbetsgivare i Byske.
Byske har god service med mataffärer, restauranger, vårdcentral, skola och specialaffärer. Väster om centrum ligger den åttkantiga Byske kyrka med en liten kyrkstad och ett skolmuseum.
Byske havsbad ligger öster om ortens centrum och den tillhörande campingen är en av de få i Sverige med fem stjärnor.
Byske karamellfabrik som ligger mitt i centrum startades redan 1906 och är en av de äldsta fabrikerna i Sverige som fortfarande tillverkar polkagrisar.
Gamla Byske kommun, dvs närliggande byar,  ca 3000 invånare.

Historia

Under 1700- och 1800-talen utvecklades Byske från en jordbruksby till ett brukssamhälle med sågverken som drivkraft. Kring dessa växte sedan tätorten med handelshus och socialt liv.
Byske by har medeltida anor. Redan på 1300-talet omtalas Byskeälven av Gudlav Bilder, en storman i Ångermanland, som i ett testamente tar upp sitt laxfiske i Byskeälven. När de första bofasta bönderna slog sig ner nådde förmodligen havet upp till byn. I århundraden var Byske en bland många andra jordbruksbyar.
Under 1700- och 1800-talet fick Byske sågverk och glasbruk och dessa satte fart på utvecklingen av tätorten. År 1864 blev det tillåtet att bedriva handel på landsbygden och köpmän och hantverkare slog sig ned i samhället. Tidigare hade bruket haft en egen handelsbod, och de varor som inte fanns där kunde köpas i staden eller på marknader. De nya köpmännen byggde ståtliga handelsgårdar längs vägen upp mot kyrkan. Kyrkan hade ritats av stadsarkitekt Boström i Umeå och invigts 1872. I närheten uppfördes en liten kyrkstad, den blev en av de sista som byggdes i Sverige. Man hade planerat för 89 stugor men det byggdes bara åtta.
När Riksväg 13 kom till i början av 1900-talet, uppstod en ny handelsgata längs nuvarande Storgatan. Det blev Byskes nya ansikte utåt. Där slog sig också flera hantverkare ner. Liksom många andra små orter har också Byske drabbats av affärsnedläggningar, men trots det finns mycket av den gamla prägeln av affärscentrum kvar. På vägen ner mot Byske havsbad finns ett hantverksmuseum som berättar om både hantverkare och verktyg. Bredvid kyrkan ligger hembygdsgården och ett skolmuseum. En liten bit därifrån ligger Markströmska gården från 1794. Det är en tidstypisk bondgård med en välbevarad interiör från 1800-talet.